Koncert za glazbene sladokusce

U srijedu, 12. travnja 2023. godine u dvorani HKD Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održan je koncert pod nazivom DUO PIANO VIOLA na kojem su nastupili talijanski glazbenici Giorgio Lazzari na violi i Alessandro Prandi na glasoviru. Koncert su organizirali Talijanski institut za kulturu iz Zagreba i Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

Ljubitelji klasične glazbe sinoć su u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu mogli uživati u koncertu mladih talijanskih glazbenika koji su se svojim koncertom po prvi put predstavili zagrebačkoj publici.

Gian Luca Borghese, ravnatelj Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu

Prije početka koncerta u ime domaćina prisutne je pozdravio Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog Centra u Zagrebu, a također, biranim riječima publici i izvođačima obratio se Gian Luca Borghese, ravnatelj Talijanskog instituta za kulturu iz Zagreba.

Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog Centra u Zagrebu

Riječ je o dvojici izrazito talentiranih mladih umjetnika iz Italije koji su svoja znanja i vještine stjecali na prestižnim glazbenim institucijama u Italiji i inozemstvu.

Alesandro Prandi započeo je studij violine na Konzervatoriju u Mantovi da bi kasnije nastavio studij viole kod Davidea Zaltrona na Konzervatoriju u Vincenci. Sudjelovao je na brojnim master classovima viole, a dobitnik je i brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima. Osvojio je 1. nagradu “Najbolja viola” na međunarodnom natjecanju “Premio Crescendo” u Firenci.  Nastupa i kao pijanist te na gudačkim instrumentima, u orkestru, te u komornim sastavima surađujući s brojnim glazbenicima. Od 2020. redovito sudjeluje na projektima Gustav Mahler Jugendorchester.

Allesandro Prandi, viola

Giorgio Lazzari  dobitnik treće nagrade na prestižnom natjecanju “International Telekom Beethoven Competition Bonn” i prve nagrade na “R. Schumann Competition Düsseldorf”. Giorgio Lazzari već je nastupao i kao solist i kao komorni glazbenik u raznim europskim gradovima, nailazeći na pohvale kritike. Vrlo je aktivan na polju komorne glazbe, redovito svira u duu s violinisticom SoPijom Manvati, a nedavno  je imao priliku surađivati s kvartetom koji čine polaznici iz Staatskepellele u Berlinu u prestižnoj Apollosaali u Staatsoperi. Potaknut studijom kod Marije Grazie Bellocchio, razvio je posebnu pozornost prema suvremenom repertoaru. Diplomirao je s najvišim ocjenama i pohvalama na Konzervatoriju G. Donizetti, a trenutno nastavlja svoje usavršavanje kod Kirilla Gersteina na H. Eisler HfM u Berlinu.

Giorgio Lazzari, klavir

Na sinoćnjem programu našla su se djela Menachema Wiesenberga jednog od najpoznatijih izraelskih skladatelja i pijanista, djelo Marija Castelnuova-Tedesca, jednog od najistaknutijih gitarističkih skladatelja u dvadesetom stoljeću. Uz njih, tu je i skladba Alesandra Rolla, talijanskog skladatelja i virtuoza na violini i violi u svijetu poznatijeg kao “učitelja velikog Paganinija”, te Nina Rota, jednog od najznačajnijih talijanskih i svjetskih skladatelja filmske glazbe.

Svi prisutni u Napretkovom kulturnom centru mogli su uživati majstorskom nastupu dvojice mladih talijanskih virtuoza za što su nagrađeni velikim aplauzom.