Koncert “Sjećanje na Gvozdansko”

Pozivamo Vas u petak 10. siječnja u 1830 h na koncert Sjećanje na Gvozdansko 1577./1578., koji će se održati u Zagrebačkoj katedrali. Nastupit će Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske pod ravnanjem  Miroslava Vukovojca Dugana. Uz njih će nastupit sjajna  sopranistica Arijana Gigliani Philipp. Na programu će biti djela: Handela, Francka, Bizeta, Mozarta, Purcella i hrvatske božićne pjesme.

Impresivna je to priča o burgu Gvozdansko na Banovini i nemjerljivom junaštvu hrvatskih postrojbi koje su beskompromisno branile od otomanskih osvajača taj iznimno vrijedni  hrvatski burg s rudnicima i kovnicom novca iz koje se financirala obrana Mađarsko-hrvatskog kraljevstva. Puno više o toj cijeloj epizodi imat ćete prilike čuti na samom koncertu kad ćemo vam između glazbenih brojeva malo i pričati i upoznati vas o samoj bitci. Gvozdansko kao i susjedni Zrin nalaze se na Banovini blizu Dvora na Uni, Hrvatske Kostajnice i Gline. Potrebna im je hitna obnova i revitalizacija kako bi naš hrvatski identitet očuvali u tom dijelu Hrvatske.

Koncert ide u organizaciji Udruge Zvuci tišine,  te  uz podršku gospodina Damira Borovčaka koji se sustavno bavi i proučava povijest Banovine, Zagrebačke katedrale, njenog rektora prečasnog Josipa Kuhtića i Zagrebačke nadbiskupije. Zahvala gospođi Branki Ćubelić na  podršci pri realizaciji ovog koncerta.

Posjetite ovaj koncert u petak 10. siječnja u 1830 h i barem se malo upoznajte s hrvatskim herojskim epizodama te neprocjenjivom hrvatskom baštinom Banovine.

Ulaz na  koncert je slobodan uz dobrovoljne priloge za orgulje.

mr. art. Edmund Borić-Andler, umjetnički voditelj