Koncert s pjesmom kao nadahnućem

U utorak, 20. rujna 2022. u sklopu EU projekta Napredovao bih kojeg provodi HKD NapredakNapretkov kulturni centar kao glavni nositelji projekta uz partnera u projektu Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH održana je još jedna  glazbena večer pod nazivom  „Pjesma kao nadahnuće“.   

Ovaj koncert je bio posvećen umjetničkoj pjesmi kao formi koje su skladali poznati europski i hrvatski skladatelji. Neke od njihovih ponajboljih skladbi izvela je sopranistice  Arijane Gigliani Philipp uz korepeticiju Dine Katnić na glasoviru, a od izvoditelja moglo se saznati po nešto o skladateljima i nastanku nekih njihovih pjesama.

Na početku koncerta izvođače su predstavili Blaženka Krajina, voditeljica projekta i Ismet Efendić, predsjednik partnerske udruge u projektu, tesu pozdravili goste koji su odlučili ovu večer provesti u Napretku.

Kroz posljednja dva stoljeća mnogi europski skladatelji poput Mozarta, Beethovena, Lizsta, Čajkovskog, Korsakova i drugih, okušali su se u ovoj vrsti glazbe. Od vremena kada je Haydn počeo skladati i promovirati ovu vrstu skladanja ona se vodi kao isključivo umjetnički oblik pjevanja pod nazivom Leid (pjesma).

U ovoj vrsti skladanja okušali su se i neki hrvatski skladatelji poput Dore Pejačević, Rudolfa Matza Vatroslava Lisinskog. Ivana pl. Zajca i drugih.

Ove večeri Arijana Gigliani Philip odabrala je niz ljubavnih pjesama Čajkovskog, Shuberta, Manuela de Falle i Dore Pejačević.

Klaviristica Dina Katnić izvela je dvije rijetko izvođene klavirske skladbe Vatroslava Lisinskog.

Bila je to još jedna glazbena večer koja je publici podarila uživanje i meditaciju uz zvuke odabranih lirskih pjesama.

Ovaj projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH.