Koncert “Poigraj mi naše kolo” u NKC-u

Folklorna skupina Kolo, iz Zagreba i Mješoviti pjevački zbor INA, Zagreb održati će u subotu 10. prosinca 2022. godine s početkom u 18 sati, u dvorani Napretkovog kulturnog centra, Bogovićeva 1, Zagreb, koncert pod nazivom “Poigraj mi naše kolo”.

Folklorna skupina Kolo osnovana je u Zagrebu 2009. godine. Tijekom svoga djelovanja udruga je pokazala i zabilježila izvanredne rezultate. Folklorni program udruge ima deset koreografija i četiri glazbena intermezza. Do sada su imali preko 200 javnih nastupa u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Mađarskoj, Italiji i Grčkoj. Ova folklorna skupina prepoznata je na zagrebačkoj folklornoj sceni, a u dva navrata su završili na završnoj smotri najboljih KUD – ova, skupina i ansambala grada Zagreba u organizaciji ZAFAZ – a, u KD.V. Lisinskog ( 2012. i 2013. god. ). U njihovoj skupini djeluju sljedeće sekcije: starija folklorna sekcija, mlada folklorna sekcija i orkestar.

Osnivač, umjetnički voditelj i koreograf Folklorne skupine Kolo je Vladimir Kuraja,    dugogodišnji član Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, u kojemu je preko 20 godina proveo kao solist, profesionalni pjevač i plesač. Sve koreografije potpisuje Vladimir Kuraja, a glazbeni obrađivači su ugledni glazbenici: Zoran Jakunić, Marijan Makar, Biljana Glibo, Stjepan Večković i dr.

Mješoviti pjevački zbor INA osnovan je u Zagrebu 1976. godine. Ovaj poznati zbor dugo godina vodi naš poznati pedagog i dirigent Bojan Pogrmilović. Repertoar Zbora čine duhovne glazbe, zborske obrade hrvatskog i svjetskog folklora, a često se izvode i obrade zabavno-glazbenih evergreena. Posebno atraktivan je božićni program. Od dolaska sadašnjeg dirigenta Bojana Pogrmilovića 1988. godine, Zbor je izveo preko 220 naslova, od čega je četrdesetak višestavčanih djela. Godine 1997. i 1998. Zbor je osvojio prve nagrade na Natjecanju zborova u Zagrebu. Na posljednjim zborskim igrama u Rigi na kojem je sudjelovalo više od 200 zborova iz cijeloga svijeta Zbor je u najvišoj razini natjecanja (Grand prix of nations) osvojio dvije srebrne medalje i to u klasičnoj folklornoj kategoriji.

Folklorna skupina KOLO izvest će plesove iz Istre, Guče Gore (BiH), i fragmente svadbenih običaja iz Rame, a Mješoviti pjevački zbor INA izvest će božićne pjesme iz Hrvatske, drugih europskih zemalja i Latinske Amerike.

Organizatori koncerta su HKD Napredak – Napretkov kulturni centar, Folklorna skupina KOLO i Mješoviti pjevački zbor INA. S obzirom da HKD Napredak cijelu ovu godinu obilježava 120 godišnjicu svoga utemeljenja i ovaj koncert je posvećen u čast ovoj našoj velikoj obljetnici.

Dobro nam došli!