Koncert MILLEFEUILLE u Napretku 10.6.2024.

Ponedjeljak, dan za Napredak!

Tko bi posumnjao da se pod ovom krilaticom iritantne budnosti, radišnosti i sveopćeg stremljenja kriju naoko kontrastno baršunasti, zatamnjeni i kremasti velovi Belle Époque… estetizirana zbilja tek je portal poniranja u raskošan vrtlog sinestezije zvuka, kolorističke harmonije i bujne melodike pjesama francuskih majstora glazbe i poezije. U pjesmama za glas, za više glasova i klavir. Riječi kojima Vas mazimo istkali su Baudelaire, Hugo, Bussine, Anouilh i Corneille, a zvukovne miomirise Fauré, Duparc, Ravel, Paladilhe, Viardot, Hahn i Caplet.

Ne zavaravajmo se – sav je gore navedeni spleen i te kako plod budnog rada i majstorskog zanatstva, tako da je kontrast napredne krilatice naspram sadržaja uistinu tek površno kontrastan. Baš kao što je i Belle Époque slatka pjena s vrhunca europske kolonijalističke politike, labuđi pjev posrnule Europe uoči velikoga klanja i početka kraja političke dominacije.

Srećom, umjetnost većinu svojih dimenzija proteže tamo kamo ne dopire ni vrijeme ni zveket oružja niti ostala grda mehanika. U njoj se može istovremeno bdjeti i sanjati; imati i u ponedjeljku malu oazu subote. U slojevima i lazanje i bosanski lonac i millefeuille.

Antiphonus

Filip Fak, klavir

Lucija Stilinović, une flûte (in)visible

Radujemo se Vašem dolasku!