Iz tiska izašao Napretkov zidni kalendar za 2024.

Sarajevo – 21. 9. 2023. – Iz tiska je izišao Napretkov zidni kalendar za 2024. godinu. Na kalendaru se nalaze 43 slike odabranih umjetničkih radova istaknutih bh., hrvatskih i slovenskih umjetnika, a riječ je o djelima iz bogatog fundusa HKD Napredak iz impresivne i vrijedne zbirke “Progressus fundus”.

Urednik i ovogodišnjeg kalendara je dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, predsjednik Povjerenstva za kulturu, izdavaštvo i medije, fotografija i dizajna Igor ŠutaloMons. Tomo Knežević ispisao je katolički imendanski kalendar te kvatre kao i mjesečeve mijene. Predgovor je napisala magistrica slikarstva Kristina Ćavar, a lekturu je uradila Ivana Barišić, članica Središnje uprave HKD Napredak.

Kalendar je formata 33 x 45 cm, na 14 listova, a tisak je uradila tiskara „Suton print“ – Široki Brijeg.

Naslovnicu kalendara krasi fotografija „Skrb“ – ulje na platnu, autora Adalberta Ade Opića, a u kalendaru se nalaze fotografije izabranih umjetničkih djela Gabrijela Jurkića, Petra Šaina, Romana Petrovića, Ive Šeremeta, Mice Todorović, Maria Mikulića, Nade Pivac, Ljube Laha, Franje Likara, Affana Ramića, Ismeta Rizvića, Mehmeda Zaimovića, Seida Hasanefendića Trabzona, Nedžada Ibrišimovića, Mersada Berbera, Slavka Šohaja, Milana Vasiljevića, Miroslava Bilaća, fra Petra Perice Vidića, Božidara Jakaca, Ede Murtića i Zlatka Price.

U predgovoru za izložbu  „PROGRESSUS FUNDUS“, a koja je otvorila „ Napretkov tjedan kulture“ u ožujku ove godine u Mostaru, mag. slikartsva Kristina Ćavar je napisala:

Oda umjetnosti

„Slati svjetlost u dubine ljudskog srca – to je poziv umjetnika.“

 Robert Schumann

Napretkov fundus obuhvaća impresivnu zbirku iznimnih umjetničkih djela, a izložba „Progressus fundus“ prikazuje tek djelić fundusa, sazdanog od djela istaknutih imena bosanskohercegovačke umjetnosti. Njome su obuhvaćeni različiti stilovi i kolorističke palete, utisnuti nebrojeni motivi u promatračevu dušu, odaslan dašak grandioznosti umjetničkog kreativnog habitusa.

U konfuznom svijetu današnjice nužno je više negoli ikad prije zaroniti u umjetnost kako bismo, makar na tren, pronašli sebe i svoj smiraj. Rascjepkani ljudski duh našega vremena tumara, iz dana u dan, u potrazi za potpunim jedinstvom koje je skriveno u punini Bitka, a budući da je svjestan vlastite nesavršenosti i raspadljivosti, isti taj duh neprestance se prelijeva iz sfere u sferu, nadajući se korjenitoj promjeni. Posvemašnje sivilo stvarnosti protkano je egzistencijalnim brigama koje unose nemir u ljudski duh, a unutarnji sukob svjetla i tame progoni pojedinca k neželjenom svršetku životne priče. Međutim, u njezinom ishodištu ostaje tinjati neugasla nada da bi svjetlost na kraju mračnog tunela ipak mogla izvojevati pobjedu. Bijeg od košmarnih životnih artefakata pojedinac uspijeva pronaći kroz dimenziju umjetnosti, a njome se katkad postiže uistinu mnogo više od očekivanog. Stoga i ovdje predstavljena izložba uvlači promatrača u koloplet boja i kompozicija, otkrivajući put do neslućenih dijelova ljudskoga uma. Neposredan susret čovjeka i boje pokreće, oživljava i oplemenjuje dušu, uzdiže duh te u njemu urezuje neizbrisiv otisak.

Izložbu nije nimalo pretenciozno nazvati svojevrsnom Odom umjetnosti jer njome se pjeva, pleše, promišlja, istražuje i otkriva dosad neistražene umjetničke razine, poznate jedino oku promatrača istančana ukusa. Njezina melodija proizvodi izmiješane boje; zvoni i oblikuje skladne i neskladne tonove te, u konačnici, podastire cjelovit prikaz umjetničkih tema jednog vremena. Sva prošla vremena, duboko urezana u riznice sjećanja, ostaju tragati za odgovorom na pitanje: što dosadašnja umjetnost ostavlja u nasljedstvo budućnosti kojoj rapidno jurimo?! Čvrsto vjerujem da će Napretkov fundus, iz godine u godinu, postajati bogatijim za brojna nova imena, koja će znati progovoriti osobnim umjetničkim izričajem, a nadahnuće će zacijelo pronaći i među ovdje izloženim djelima.

Trag dosadašnje umjetnosti ostaje duboko urezan u memoriju novog doba, a povratak na počelo je neizbježan jer na izvorištu je najbolje potražiti nova nadahnuća. Ondje su teme koje čekaju da ih uobliči umjetnik novog doba, a izvor o kojem je riječ nalazi se pred nama. Svako izloženo umjetničko djelo može biti svojevrsnim pokretačem novih tendencija i utiranjem novoga puta ka kulturnom napretku. Novost se očituje u pronalaženju svjetlosti u dubinama ljudskog srca – kako i jest naznačeno u citatu Roberta Schumanna. Prosvjetljujuća energija bljesnut će i u oku promatrača, koje će razotkriti dotad neviđene horizonte umjetničkog stvaralaštva. Progressus fundus je izložba koja obogaćuje, dajući novi uvid u naizgled obične, svakidašnje teme, a iznimno je znakovita u ovom vremenu čežnje za mirom, jer jedino još umjetnost gradi mostove među ljudima i donosi nam svima toliko željeni mir i spokoj.

HKD Napredak