Hrvatska glagoljička baština

Hrvatska glagoljička baština

Povodom 22. veljače – Dana hrvatske glagoljice, Hrvatsko kulturno društvo Napredak organizirat će predavanje pod nazivom “Hrvatska glagoljička baština u kontekstu europske kulture s posebnim osvrtom na BiH”.

Prije točno 536 godina, odnosno 22. veljače 1483. godine, tiskana je prva hrvatska knjiga “Misal po zakonu rimskog dvora”, napisana je hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom, a otisnuta je na uglatoj glagoljici.

Bio je to prvi misal u Europi koji nije tiskan latinicom na latinskom jeziku. To je jedan od najprepoznatljivijih obilježja hrvatske pismenosti i kulture na ovim prostorima.

O glagoljici i njenom značaju za razvoj hrvatske kulture na ovim prostorima govorit će prof. dr. Darko Žubrinić, jedan od utemeljitelja Društva prijatelja glagoljice, autor knjige „Hrvatska glagoljica“ te niza članaka o glagoljici objavljenih u različitim časopisima. Održao je niz predavanja s temom hrvatske glagoljičke baštine, a od 1995. godine razvija internetski portal www.croatianhistory.net  koji sadrži brojne teme o hrvatskoj glagoljici. Redovni je profesor Fakulteta elektronike i računarstva na Sveučilištu u Zagrebu.

Predavanje uz projekcije održat će se u srijedu, 20. veljače u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Bogovićeva 1, s početkom u 19 sati.