HKD Napredak na Godišnjoj skupštini EZA-e u Aachenu

Od  28. do 30. studenoga 2019. godine u Aachenu, Njemačka, održava se Godišnja skupština EZA-e na kojoj kao član Predsjedništva sudjeluje i prof. dr. Franjo Topić, počasni predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Na skupštini će se raspraviti izvješća za proteklu godinu, te donijeti program rada za 2020. godinu. U sklopu programa održat će se i stručni seminara pod nazivom Ekološka tranzicija – od prijetnje do prilika.

Europski centar za pitanja radnika (EZA) mreža je 73 radničke organizacije iz 30 europskih zemalja, koje se pozivaju na kršćanske socijalne vrijednosti. Članovi EZA uključuju sindikate i sociokulturne organizacije radnika, kao i obrazovne i istraživačke institucije koje se bave pitanjima zaposlenika. HKD Napredak je punopravni član EZA-e od 2010. godine.

Uz niz pitanja koja se tiču položaja i prava radnika kao i njihovo uključivanja u različite tehnološke i socijalne procese, EZA se bavi i ekologijom kao gorućim svjetskim problemom.

Dokaz tomu je i već spomenuti seminar pod nazivom Ekološka tranzicija – od prijetnje do prilika, koji se održava u sklopu programa ovogodišnje skupštine EZA-e.

Prema predloženim referatima naći će se tu veoma zanimljivih pitanja i tema kao što su: Socijalna pitanja i inkluzija, zaposlenost i socijalno upravljanje, socijalni dijalog; Klimatske promjene i zelena ekonomija; Globalna održivost i cjelovitost vođena inovacijama.

Pored ovih pitanja tu su i razmišljanja kršćanskog socijalnog nauka, pa će neke od tema rasprave seminara biti: „Čovjek kao mjera“ – socijalno-etički izazovi za budućnost; pitanja zelene ekonomije i njenog utjecaja u svijetu rada, socijalna transformacija – gdje će se raspravljati ne o radniku, nego zajedno s radnicima, o korištenju prirodnih resursa, prijelazu na nove energije te niz drugih pitanja i tema na koje će se kroz diskusiju probati pronaći adekvatni odgovori.

Uz najviše dužnosnike EZA-e, Luca Van den Brandea, predsjednika, Sigrid Schraml, glavnu tajnicu i članova Predsjedništva koji će sudjelovati na Godišnjoj skupštini, u stručnom dijelu seminara uključit će se niz relevantnih stručnjaka iz pojedinih tema, dr. Manfred Körber, generalni direktor Nell-Breuning-Haus (NBH), Jörg Tagger, šef odjela Europske komisija za zapošljavanje, profesorica Doris Klee, sa Sveučilišta Aachen, Kurt Vandenberghe, direktor Europske komisije za istraživanje i inovacije i mnogi drugi.