“HKD Napredak 1990. – 2015.” – monografija posvećena bogatoj aktivnosti društva tijekom 25 godina

Za četvrtak, 26. travnja, najavljena je zagrebačka promocija monografije “Hrvatsko kulturno društvo Napredak 1990. – 2015.”, tiskane je u povodu 25. obljetnice obnove Napretka.

Riječ je o povelikoj knjizi, čak 564 stranica velikog formata, što je i razumljivo kad se zna koliku količinu materijala je u nju trebalo “ugurati”. Knjiga je, naime, nastala na osnovu podataka iz Napretkovih evidencija, Napretkovih godišnjaka i drugih Napretkovih izdanja o zaista bogatoj aktivnosti društva tijekom 25 godina, i to na mnogim poljima – od izdavaštva i medijskih projekata, preko izložbi i tribina, pa do stipendiranja učenika i studenata te humanitarnog rada, osobito u vrijeme rata.

Na osnovu ovih podataka na sustavan način, formirana je baza podataka koja sadrži sve relevantne informacije o 7482 kulturna događaja koje je organizirao Napredak – 942 manifestacije u Sarajevu i 6540 manifestacija u podružnicama koje djeluju širim BiH te u Hrvatskoj i nizu europskih zemalja.

Gotovo sva poglavlja u knjizi imaju oslonac u ovoj bazi podataka, a sama baza je dostupna na posebnom CD-u i na Napretkovoj web stranici.

U knjizi je objavljena i sažeta, ali vrlo vrijedna i precizna povijest društva od osnutka daleke 1902. godine pa do nasilne obustave njegova djelovanja i ukidanja 1949., kao i pregled aktivnosti na obnovi društva nakon propasti jednostranačkog političkog sustava.

Posebnu pažnju zaslužuje oni dijelovi monografije u kojima se obrađuje djelovanja HKD Napredak u prvim godinama nakon obnove, budući da se ono odvijalo najprije u turbulentnom političkom okruženju, a onda u teškim ratnim okolnostima.

Rat je donio glad i neimaštinu, mnoge ljude učinio beskućnicima i prognanicima, pa se Napredak uključio u prikupljanje, dopremu i raspodjelu humanitarne pomoći, o čemu u monografiji postoje vrlo precizni brojčani pokazatelji.

Rat je doveo i do prekida rada mnogih institucija, osobito u opkoljenom Sarajevu, pa su mnogi intelektualci, Hrvati, baš u Napretku, koji je i u tim teškim godinama radio i imao otvorena vrata za sve, našli “utočište”, priliku i mogućnost za angažman. Uprava Napretka, kako stoji u ovoj monografiji, “odlučuje prihvatiti sve inicijative za utemeljenje različitih strukovnih udruga, čak i u onom oblastima koje u povijesti nisu bila područja djelovanja Napretka”.

Knjiga “Hrvatsko kulturno društvo Napredak 1990. – 2015.” ima 564 stranice u formatu A4, a grafički je veoma dobro opremljena (tvrdi uvez i kolor omot) i izuzetno kvalitetno tiskana u tiskari “Suton” Široki Brijeg. Posebno bogatstvo knjige je preko 500 kolor fotografija iz Napretkova arhiva koje su većinom autorsko djelo fotografa Zvonimira Aždajića.

Predgovor za knjigu napisao je kardinal Vinko Puljić. Recenzenti knjige su prof. dr. Savo Stupar i dr sc. Marijo Pejić. Za dizajn knjige zaslužan je Zoran Buletić, a tehnički urednik bio je Ljubo Pilja.

Foto: Press
Knjiga ima 14 poglavlja i to:
1. Obnova Napretka;
2. Pregled djelovanja Napretka po godinama od 1990. do 2014.;
3. Upravljanje društvom;
4. Rad predsjednika Napretka;
5. Povrat Napretkove imovine;
6. Stipendiranje i humanitarni rad;
7. Prosvjetno i znanstveno djelovanje;
8. Napretkova knjižnica;
9. Izdavaštvo i mediji;
10. Glazba;
11. Likovna umjetnost;
12. Sport;
13. Napretkove gospodarske organizacije u razdoblju od 1992. do 2006. godine;
14. Napretkove podružnice.

 

Knjiga predstavlja dokaz Napretkova velikog i kvalitetnog rada u razdoblju od obnove pa do 2015. godine i sigurno će biti veoma korisna svim sadašnjim i budućim istraživačima koji se
bave poviješću Napretka.

Monografiju su priredili dr. sc. Hrvoje Šapina i prof. dr. Franjo Topić, a tiskana je u nakladi HKD Napredak, Sarajevo i “Napredak Futura d.o.o.”, Zagreb.

Iz predgovora Vinka kardinala Puljića:
Ova monografija zbraja razna događanja i razne projekte, kako bi budućim generacijama sačuvala pamćenje ali i poticaj da HKD Napredak uporno ostvaruje svoju svrhu, radi čega je i bio osnovan i radi čega je obnovljen.
U monografiji su razni naslovi koji obrađuju pojedina područja rada. Vjerujem da će biti zanimljivo šetati se ovom prošlošću i nadahnjivati se da ne dozvolimo ovom “umoru” koji se nadvija u javnom mnijenju koje je zatrovano podjelama, svađama, politikantstvom i raznim interesima.

Promocija
Na zagrebačkoj promociji, u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1 (1.kat), u četvrtak 26. travnja 2018. godine u 13,00 sati, o knjizi te o djelovanju ovog velikog kulturnog društva govorit će:
Marija Rubić, prof., viša stručna savjetnica u službi za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture RH,
akademik Mislav Ježić, predsjednik Paneuropske unije RH,
književnik Miljenko Jergović,
prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak i
dr. sc. Hrvoje Šapina, gl. urednik.
Moderator je prof. dr. Dražen Vikić – Topić, dopredsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu.