Gradonačelnik Bandić primio predsjednika HKD Napredak dr. Franju Topića

Gradonačelnik Bandić primio predsjednika HKD Napredak dr. Franju Topića

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, primio je danas u Gradskoj upravi predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Sarajeva Franju Topića.

Gradonačelnika, koji je u travnju postao doživotni počasni član HKD Napredak, gost je upoznao s novostima u radu Društva te mu je prezentirao Zaključke sa nedavno održane, 62. skupštine, posebno naglasivši kako je Napredak, od svoje obnove 1990. do danas organizirao više od 8.000 različitih manifestacija, a samo u protekloj godini, njih čak 455.

Gradonačelnik Bandić primio predsjednika HKD Napredak dr. Franju Topića

Na sastanku u gradonačelnikovu Bijelom salonu bilo je razgovora o položaju Hrvata u susjednoj zemlji, kao i o važnosti Napretkovog djelovanja na korist hrvatskome stanovništvu. Nadalje, razgovaralo se o mogućnosti pokroviteljstva zagrebačke praizvedbe predstave Venka Andonovskog Majka Terezija – Svetica tame, koju zajedno organiziraju HKD Napredak i Vrhbosanska nadbiskupija, te veleposlanstva Republike Albanije i Republike Makedonije u Bosni i Hercegovini.

Uz gradonačelnika, sastanku su prisustvovali pročelnik Gradskog ureda za kulturu, sport i obrazovanje Ivica Lovrić i pročelnica Gradskog ureda za imovinu grada i imovinsko-pravne poslove grada Jasminka Lukač te posebni savjetnik gradonačelnika Stipo Zeba.

HKD Napredak ima preko 20.000 članova u 58 podružnica i povjerenstva u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. Društvo izdaje tri lista: Hrvatski glasnik (Tuzla), Bobovac (Vareš) i Napredak (Travnik), a unutar njega djeluju čak 23 folklorne skupine, 16 tamburaških i mandolinskih orkestara, 10 zborova, dva trija klasične glazbe i preko 40 različitih dramskih, likovnih, glazbenih, humanitarnih, ekoloških, studentskih i sportskih sekcija.

Foto: Zagreb.hr