Glazbena večer u duhu klasične glazbe

U utorak, 15. ožujka 2022. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu održana je u sklopu EU projekta Napredovao bih glazbena večer pod nazivom Solo popijevke Blagoje Berse. U programu je nastupila Arijana Gigliani Phillip, sopranistica i profesorica solo pjevanja, uz klavirsku suradnju Dine Katnić.

Ova glazbena večer bila je posvećen ljubiteljima klasične glazbe i jedna je u nizu kojoj je svrha popularizacija i približavanje klasične glazbe široj publici.

Dina Katnić, Arijana Gigliani Philipp

Arijana Gigliani Phillip redovno nastupa po Hrvatskoj i inozemstvu kao vrsna sopranistica, solistica i  komorna glazbenica. Ostvarila je čitav niz nagrada i priznanja. Gđa Gigliani Philipp, koja radi kao profesorica solo pjevanja, publiku je kroz vrlo zanimljivo i sadržajno predavanje upoznala sa životom i radom jednog od ponajvećih hrvatskih skladatelja Blagoje Berse. Uz bogati skladateljski opus, kojim je postavio temelje modernom orkestralnom i opernom stilu u hrvatskoj glazbi, Bersa je skladao prva impresionistički obojena djela te je kao pedagog odgojio generacije značajnih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća.

Večer je bila posvećena njegovom opusu solo popijevki. Uz birane detalje iz života Blagoje Berse publika je imala priliku i zadovoljstvo čuti njegove rijetko izvođene solo popijevke. Arijanino predavanje i njene glazbene izvedbe solo popijevki Blagoje Berse uz klavirsku pratnju suradnice Dine Katnić publici su zaista dočarali koliko je  značajan i veliki opus ovog hrvatskog skladatelja.

Arijana Gigliani Philipp

Nakon programskog dijela publika se uz piće nastavila družiti sa glazbenicama u klubu Napretkovog kulturnog centra.

Ovo je treća u nizu glazbena večer koju su organizirali Napretkov kulturni centar kao nositelj projekta i Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH kao partner u projektu, koji je sufinanciran od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH.

Blaženka Krajina, Ismet Efendić, Arijana Gigliani Philipp

No, već 30. ožujka, 2022. godine kako najavljuju Blaženka i Ićo, dvojac iz projektnog tima Napredovao bih, očekuje nas nova glazbena večer u kojoj će nam se predstaviti vrsni zagrebački umjetnik, bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar.