Glazba koja ispunjava dušu

Svečanim koncertom pod nazivom „Napretkovi glazbenici u čast 120. obljetnice osnutka HKD Napredak“ održanim u dvorani Matice hrvatske završena je 69. Glavna izvještajna skupština HKD Napredak.

Nakon završetka radnog dijela Skupštine koncert Napretkovih glazbenika donio je opuštanje i uživanje u zvucima skladbi poznatih hrvatskih skladatelja. Bila je to još jedna lijepa prigoda pokazati ono ponajbolje što Napredak ima i njeguje kroz svoju bogatu djelatnost.

Glazba ispunjava dušu, unosi mir i stvara dobro raspoloženje, a nakon napornog radnog dijela donijela je pravo osvježenje za sve one koji su prisustvovali koncertu.

Na početku programa Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak, zahvalio je svim sudionicima Skupštine i poželio im da uživaju u onome što Napredak stvara i što je njegova istinska misija.

Na subotnjem koncertu su nastupili sopranistica Vedrana Šimić uz klavirsku pratnju Milana Lucića, Napretkov Trio Senso iz Mostara u sastavu: Monija Jarak Mikulić, mezzosopran, Marijana Pavlović, klavir i Elina Gvozdić, violončelo te Napretkov Trio Musica Salinea iz Tuzle u sastavu: Lorena Milina, violina, Lidija Paulin, violončelo i Alma Hodžić Pašić, klavir. Osim njih nastupili su i „domaće snage“, Zagrebački salonski kvartet kojeg sačinjavaju: Martina Drakulić, violina, Lara Silvestri Valdevit, violina, Magda Skaramuca, viola i Lovro Kovačević, violončelo. Na kraju programa nastupila je sopranistica Arijana Gigliani Philipp u pratnji Ivana Batoša na klaviru.

Svojim nastupom predstavili su se mladi glazbenici i dojučerašnji Napretkovi stipendisti koji su danas već afirmirani umjetnici u svojoj sredini, a i šire. Pored njih, tu su bili i oni koji su s Napretkom povezani dugi niz godina kroz različite glazbene programe i koji su u Napretku prepoznali duh povezivanja i zbližavanja kroz glazbu.

Za ovaj koncert, uostalom kako i priliči, odabrane su skladbe hrvatskih skladatelja poput Dore Pejačević, Luke Sorkočevića, Ivana pl. Zajca i drugih. Neki od njih poput Rudolfa Matza koji je skladao prvu Napretkovu himnu, bili su povezani kroz svoj rad s Napretkom.

U Napretku je djelovala i velika operna diva Ljiljana Molnar Talajić, a rad Napretka prepoznala je i legendarna Milka Trnina koja je pod kraj života dio svoje imovine ostavila Napretku za rad i stvaranje budućih glazbenih naraštaja.

Sve ovo je dokaz kako od samih početaka svoga postojanja Napredak gaji povezanost s vrhunskim umjetnicima koji su svojim radom davali veliki doprinos radu Napretka i kulturi uopće. Ta tradicija se nastavila i do današnjih dana što je pokazao ovaj koncert, ali i niz drugih na kojima su nastupili umjetnici i glazbenici – stipendisti, koje je Napredak iznjedrio.

Stoga krilatica koju Napredak gaji U službi čovjeka, uistinu dobiva svoj puni smisao.

Foto: Dražen Zetić