Članovi Napretka posjetili izložbu „Mač – jednom davno…“

Zagreb, 9. srpnja 2021. godine; Članovi Hrvatskog kulturnog društva Napredak ove srijede posjetili su izložbu „Mač – jednom davno …“ Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu koja je, zbog oštećena u matičnoj kući uzrokovanim potresom koji je u ožujku 2020. godine pogodio Zagreb, postavljena u prostorima Klovićevih dvora.

Već i sam ambijent prostora u Klovićevim dvorima gdje je smještena izložba, daje neki poseban štih izložbi i vraća nas u neka davna vremena obavijena maglom i legendama. Djeci zaustavlja dah, a odraslima budi maštu i makar na trenutak, odvaja ih od sadašnjosti, budeći dijete u svakome od njih.

… u ne tako dalekim kraljevstvima i kneževinama bio je simbol i osobno naoružanje vitezova, oklopljenih plemića, ratnika na konju koji su s mačem u ruci podčinjavali, ali i štitili druge. Mačem su se stvarala i rušila carstva, krojile granice i oblikovala povijest svijeta.

Mač je nositelj simbola i izraz je dubokih vrijednosti u svakom društvu koje ih je koristilo. To je vrlo konfliktan predmet, predmet umjetnosti, znanosti, iznimno visokog tehničkog umijeća, izražaj je jezika i nositelj mitova. Iako ih sada, izložene u muzeju, promatramo i divimo im se kao umjetničkim djelima ili vrhunskim obrtničkim proizvodima – ne smijemo zaboraviti da nisu nastali kako bismo im se danas divili, već kao oružje, sredstvo za borbu koje je sposobno spasiti, ali i oduzeti život.

Uvijek prisutan u povijesti, kao i u imaginaciji ljudi, mač je oružje viteza – produžetak njegove ruke, ali i uma. Predmet je legendi, pripovijedaka i pjesama, kako kod naših davnih predaka, tako je i nama danas gotovo neizostavan dio modernih epova koje čitamo, slušamo i gledamo.

Iz fundusa Muzeja predstavljamo izbor od 25 izuzetno vrijednih srednjovjekovnih mačeva “viteškog doba” od 11. do početka 16. stoljeća. Izložba i katalog temelje se velikim dijelom na stručnoj i znanstvenoj obradi mačeva iz Zbirke oružja koju je Hrvatski povijesni muzej 2009. godine objavio u katalogu zbirke “Mačevi viteškog doba u Hrvatskoj”. Mačevi s područja Hrvatske ne odstupaju od tipologije, sustava i karakteristika istodobnih mačeva diljem Europe. Običaji i obredi povezani s tim mačevima jednaki su onima u drugim dijelovima Europe te svjedoče zajedničkoj kulturi koju i danas baštinimo.

Izložba je koncipirana tako da svojom temom učini privlačnom i pristupačnom širokoj publici, generaciji 20. i 21. stoljeća. U cilju popularizacije fundusa, osim prezentiranih mačeva i općih tema iz viteškog života, prezentirani su i objavljeni brojni predmeti i mediji s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu, a koji i danas svjedoče o fascinaciji viteštvom i mačem. U zasebnom dijelu izložbe postavljena je raznovrsna građa visoke i popularne kulture. Svi ti predmeti prezentirani su s ciljem prikazivanja svestrane popularnosti viteštva i srednjovjekovlja te općenito mača u današnjem dobu.

Svi filmovi i knjige čiji su isječci prikazani na ovoj izložbi nastali su kao fascinacija viteštvom i mačem, hrabrošću i pravednošću te izazovima srednjovjekovnog viteškog doba – preslikanog u svijet imaginarne prošlosti ili budućnosti.

Ono što se još može saznati iz ove izložbe je i podatak da su vitezovi bili profesionalni ratnici, konjanici od kojih se očekivalo da se drže posebnog kodeksa ponašanja s uzvišenom religijskom zadaćom. Križarske vojne (1096. – 1291.) učinile su vitezove svetim ratnicima, a njihove mačeve produženom rukom Gospodina.
Ljubav i romantika te poštovanje i zaštita žena bili su u samoj srži viteškog ideala, a junačka djela slavnih vitezova generacijama su opisivana pa su neka od njih postala legende.
Autori izložbe Mač – jednom davno su Leon Bošnjak, Petra Braun i Ana Filep.

Fotografije: Sandra Brambilla i Mario Milošević