Članovi HKD Napredak posjetili izložbu Udruženja umjetnika Zemlja 1929.-1935.

Članovi HKD Napredak zajedno s planinarima posjetili su u srijedu, 12. veljače 2020. godine izložbu u Klovićevim Dvorima „Umjetnost i život su jedno“, Udruženja umjetnika Zemlja 1929. – 1935. Tom izložbom obilježava se 90 godina osnutka Udruženja umjetnika Zemlja, jedinstvene pojave u cjelokupnoj nacionalnoj modernoj umjetnosti koja je uspjela okupiti najreprezentativnije umjetnike, slikare, kipare i arhitekte toga vremena.

Ta skupina umjetnika uspjela je iz temelja promijeniti hrvatsku umjetničku pozornicu koja je u sebi nosila lijevu političku orijentaciju s izrazitom društvenom angažiranošću i motivacijom za promjenom dominantnih umjetničkih vrijednosti i težnjom za uspostavu novih, jasno artikuliranih umjetničkih strategija.

Izložena su djela Krste Hegedušića (ideologa, pokretača i autora Zemljina programa), Lea Juneka, Otona Postružnika, Marijana Detonija, Đure Tiljka, Omera Mujadžića, Ivana Tabakovića, Vinka Grdana, Kamila Ružičke, Ede Kovačevića, Kamila Tompe, Ernesta Tomaševića, Željka Hegedušića, Ivana Generalića, Franje Mraza, Vilima Svečnjaka, Fedora Vaića, Antuna Mezdjića, Branke Frangeš Hegedušić, Petra Smajića, Vanje Radauša, Drage Iblera (autora manifesta i predsjednika Udruženja), Drage Galića, Stjepana Gomboša, Mladena Kauzlarića, Lavoslava Horvata, Stjepana Planića, Zdenka Strižića i arhitekata Radne grupe Zagreb.

Udruženje umjetnika Zemlja osnovano je 1929. godine i jedno je od ključnih umjetničkih skupina razdoblja između dva svjetska rata, a zbog oštre kritike tadašnjeg političkog sustava njezin rad je zabranjen 1935. godine.

Za članove Napretka svakako je zanimljiv i natječaj iz 1935. za idejno arhitektonsko rješenje Napretkovog nebodera u Bogovićevoj ulici, za kojeg su se natjecali arhitekti Drago Ibler čije se rješenje može vidjeti na izložbi i Stjepan Planić po čijem je projektu 1938. godine neboder napravljen.

Sljedeća izložba za članove Napretka dogovorena je za srijedu, 26. veljače 2020. godine kada će se posjetiti Umjetnički paviljon u kojem je postavljena izložba pod nazivom Zagreb grad umjetnica / djela hrvatskih umjetnica od kraja 19. do 21. stoljeća.