Članovi HKD Napredak posjetili izložbu Rafael – na ishodištu mita

Protekloga tjedna u Napretkovom programu „Dođi u 5 do 5“ posjeta zagrebačkim muzejima i galerijama, članovi HKD Napredak imali su priliku uz stručno vodstvo razgledati međunarodnu izložbu Rafael – na ishodištu mita postavljenu u Muzeju za umjetnost i obrt.

Veliko umjetničko naslijeđe Rafaelove umjetnosti postavljeno je u Muzeju za umjetnost i obrt kojom se ove godine obilježava pet stoljeća od smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse Raffaella Sanzia iz Urbina (1483. – 1520.). Izložba je ostvarena u suradnji sa Zakladom muzeja Brescie zahvaljujući Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu. Ovom iznimno značajnom izložbom u Zagrebu Muzej za umjetnost i obrt uključio se u obilježavanje 500. godišnjice smrti ovog renesansnog genija koja je zbog COVID-a i potresa prebačena u ovu godinu. Izložba na svojevrstan način predstavlja ogromno umjetničko naslijeđe Rafaelove umjetnosti te njegov snažan utjecaj na povijest umjetnosti.

Izložba Rafael – na ishodištu mita predstavila je više od će sto originalnih grafika mnogih značajnih autora od 16. do 18. stoljeća koji su nadahnutih remek-djelima ovoga velikoga renesansnoga slikara i graditelja, uz Leonarda da Vincija i Michelangela zasigurno najznačajnijeg predstavnika visoke renesanse. Grafike, majolike i crteži inspirirani Rafaelovim djelima koji su izloženi u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt svjedoče veličini i značaj njegova umjetničkog stvaralaštva. Usavršavanje grafike od renesanse naovamo bitno je doprinijelo širenju, njegovanju i održavanju Rafaelove svevremenske popularnosti. Upravo su one (grafike) te kojima je povjeren prijenos rafaelovskog slikarskog izražaja i njegove neprekinute petostoljetne slave koji predstavljaju jednu iznimnu eru grafičke proizvodnje rođene “pod znakom” Rafaela.

Tako je 501. obljetnica Rafaelove smrti na najbolji način obilježena u Muzeju za umjetnost i obrt s temom grafika ovog velikog umjetnika iz Urbina, najznačajnijeg predstavnika umbrijske slikarske škole renesanse, čija su djela svrstana u vrhunske uzore umjetnosti.