Birana vina zagorskoga vinogorja

Prve večeri lipnja 2020.Napretkov kulturni centar u Zagrebu ugostio je Vinariju Sokač iz Stubičkih Toplica. Nakon što su novinari hrvatskih vinarskih časopisa i portala upoznali vina kutjevačkog kraja Vinarije Soldo, ove večeri imali su priliku kušati vina nastala od grožđa s obronaka Hrvatskoga zagorja.

Odabrana vina iz Vinarije Sokač

Vjekoslav Madunić, promotor hrvatskih proizvođača vina predstavio je Ivana Sokača, vlasnika Vinarije Sokač. Kako i sam vlasnik kaže, pripada četvrtoj generaciji koja se bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Iako po profesiji elektrotehničar i uspješan proizvođač mjernih instrumenata koje proizvodi već petnaestak godina u vlastitoj firmi Elektron, ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu vratila ga je obiteljskoj tradiciji. Od „vinarenja“ za sebe, ubrzo prelazi na profesionalnu proizvodnju, te ulažući u znanje i primjenu suvremene tehnologije, vrlo brzo prelazi u kategoriju prepoznatljivih vinara. Nastavlja tradiciju međunarodno priznatih sorti kojima odgovara zagorsko tlo i svoju proizvodnju usmjerava ka proizvodnji vrhunskih vina.

Novinari su uživali u odabranim vinima Vinarije Sokač

Ulaganjem u nove sadnice rajnskog rizlinga, graševine i tramincana lokacijama Krč u Strmcu Stubičkom, postiže mogućnost proizvodnje oko 20.000 butelja vrhunskih i kvalitetnih vina s geografskim podrijetlom. Dodatni poticaj za razvoj i rast vinarije bili su također i izvrsni rezultati na lokalnim i regionalnim ocjenjivanjima vina u Hrvatskoj. Vinarija je osvojila preko sto priznanja na različitim natjecanjima i izložbama, među kojima su svakako najznačajnije zlatna medalja 2015. godine za graševinu – berba 2013., a 2019. godine na Međunarodnom natjecanju u Gornjoj Radgoniosvojio je zlatne medalje za graševinu i muškat žuti između 1850 izlagača iz 32 zemlje.

Tomislav Jakopović govorio je biranim riječima o Sokačevim vinima

Vinarija Sokač u Napretkovom kulturnom centru predstavila je vina graševine, rajnskog rizlinga, sauvignona i muškata žutog, te od crnih vina couve᷄e.Odabir berbi bio je iz 2015., 2016., 2017. i 2019. godine.Sommelier Tomislav Jakopović pohvalno se izrazio o Sokačevim vinima u kojima vidi jednu novu prepoznatljivu kvalitetu, a izrazito pozitivno izrazio se o vinimasauvignon i muškat žuti. Za kraj prezentacije izdvojio je graševinu iz 2017. godine napravljenu ručnim odabirom najboljih bobica grožđa, a komentar za doživljaj vina bio je gotovo nepotreban.
Po riječima Jakopovića vina Sokač spadaju u ona vina od kojih se može očekivati još puno dobrih iznenađenja.