Ansambl LADO svoj 70. rođendan obilježit će velikom turnejom po Bosni i Hercegovini

Tradicionalnim rođendanskim koncertom pod nazivom Antologija II, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u petak je, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu proslavio svoj 69. rođendan.

Na tom koncertu Ansambl LADO je ugostio gradonačelnike i načelnike gradova u Bosni i Hercegovini koje će tijekom svoje turneje u 2019. godini LADO posjetiti.

Naime, samo tjedan dana prije ovog koncerta predstavnici Hrvatskog kulturnog društva Napredak, zajedno s Vladimirom Kurajom, predstavnikom Ansambla LADO i tvrtke Kolo V & S d.o.o., posjetili su općine Žepče i Vitez. Tom prigodom njihovi domaćini izrazili su želju da ih u narednoj godini u posjeti Ansambl LADO.

Ansambl LADO svoj 70. rođendan obilježit će velikom turnejom po Bosni i Hercegovini
Foto: Mario Milošević

Rođendanski koncert Lada bio je dobar povod i prilika kako bi se bolje upoznali i odredili termine koncerata. Na sastanku u Zagrebu okupili su se: Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, Mato Zovko, načelnik općine Žepče, Tomislav Bošnjak-Matić, načelnik općine Vitez, Ilija Barišić, načelnik Službe za opću upravu i drštvene djelatnosti općine Žepče, Edin Jahić, direktor Turističke zajednice Tuzle, Dženan Jusufović, direktor Centra za kulturu Tuzle, Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak – Podružnica Tuzla, Slavica Mijić-Lukač, voditeljica Napretkovog kulturnog centra (NKC) u Zagrebu, Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik NKC-a, Goran Štrbac, član Uprave NKC, Vladimir Kuraja, direktor Kolo V & S d.o.o., Ina Kostelac, voditeljica Lada za međunarodne odnose, te Toma Petrović, uime pokrovitelja Skupštine Grada Zagreba, i Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak.

Dogovoreno je da će svoju sedamdesetu godišnjicu djelovanja Ansambl LADO u 2019. godini obilježiti velikom turnejom po Bosni i Hercegovini gdje će se predstaviti programom pod nazivom “Neka sjaji sunce svima di još našeg roda ima – Hrvatska tradicijska kultura izvan matice Domovine“ .

Ansambl LADO svoj 70. rođendan obilježit će velikom turnejom po Bosni i Hercegovini
Foto: Mario Milošević

Program čine folklorni običaji Hrvata: Bosne i Hercegovine, Bunjevačkih Hrvata – Vojvodina, Gradiščanskih Hrvata – Austrija, Moliških Hrvata – Italija, Hrvata Boke Kotorske – Crna Gora, Hrvata okolice Pečuha – Mađarska te ostalih Hrvata u dijaspori.

Autori tog programa su naši poznati etnokoreolozi i etnomuzikolozi: dr. Ivan Ivančan, Miroslav Šilić, Stjepan Perko, Vladimir Kuraja, Andrija Ivančan i drugi. Glazbene obrade potpisuju: Marijan Makar i drugi.

Program će biti praizveden u svibnju i lipnju 2019. u Zagrebu povodom 70. obljetnice Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak i tvrtka Kolo V&S d.o.o. organiziraju gostovanje u Bosni i Hercegovini gdje je predviđen nastup u šest gradova (Jajce, Bugojno, Vitez, Žepče, Tuzla i Sarajevo) od 2. do 8. lipnja 2019. Također je planirano obići gradove i općine u Hercegovini (Mostar, Široki Brijeg, Ljubuški te moguće i gradove Livno, Kupres, Odžak i Usora).

Pokroviteljstvo ovog projekta preuzeo je Andrija Mikulić, predsjednik Skupštine Grada Zagreba.

Za pomoć u realizaciji ovog hvale vrijednog projekta zatražena je pomoć od Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Domovine i Hrvatske matice iseljenika.

Projekt će pomoći gradovi domaćini koncerata i gospodarstvenici tih gradova, kao i neki gospodarstvenici iz Hrvatske, ali i veliki gospodarski sustavi u Hrvatskoj. Kompletnu realizaciju ovog projekta na sebe je preuzeo Napretkov kulturni centar u Zagrebu. (Mario Milošević)