U ZAGREBU OTVORENA IZLOŽBA SLIKA „MOJE SLIKE/MOJI SNOVI“

U utorak, 9. svibnja 2023. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu svečano je  otvorena izložbe slika  MOJE SLIKE/MOJI SNOVI, autorice Aleksandre Goreta, akademske slikarice i voditeljice Galerije Vjekoslav Karas – Muzeji Grada Karlovca.

U ime domaćina i organizatora ove izložbe Hrvatskog kulturnog društva Napredak, sve prisutne je pozdravio prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak i dopredsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu izrazivši zadovoljstvo što je ovo već peto događanje organizirano s Karlovčanima u Zagrebu u nešto više od godine dana, ali da su Muzeji Grada Karlovca ugostili članove HKD Napredak. Po riječima Vikić-Topića, ovo je dobara suradnja i put kako bi ponovno zaživjela Napretkova podružnica u Karlovcu.

„Slikarstvo Aleksandre Goreta malo koga može ostaviti ravnodušnim. Ono je istovremeno iznimno dinamično, snažnog kolorita, izražene vitalističke energije, ali i kontemplativno, istančano, s naglašenom težnjom za mirnom izolacijom pojedinca u prirodi.

Kroz cikluse koje obrađuje, od riječnog do urbanog pejzaža, preko motiva konja i konjskih trka pa sve do Nikole Tesle, zamjetna je autoričina pomalo buntovna priroda, i nije slučajno kako u njezinom slikarstvu nema ljudi, osim iznimnih pojedinaca,“ rekla je u svom izlaganju povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Iva Körbler koja je napisala i predgovor u katalogu izložbe.

Aleksandra Goreta u ciklusima koristi akril u tehnici air-bush-a, odnosno, tzv. Zračni kist, gdje upravo pomoću te tehnike dobiva mekane, fluidne prelaze boja na platnu, koje će bez obzira na slikani motiv ostati njezinim prepoznatljivim autorskim elementom“, rekla je u nastavku svog govora Körbler.

Aleksandra Goreta izlaže od 1994. godine na samostalnim i skupnim izložbama, a ova izložba joj je prva samostalna izložba u Zagrebu iako iza sebe ima i niz priznanja na domaćim i  međunarodnim izložbama, a neke od njezinih slika nalaze se i u reprezentativnim galerijama u svijetu.

Uz autoricu koja je govorila o svom slikarstvu od ideje do realizacije, o Goretinom slikarstvu govorio je i Damir Barišić, dizajner  kataloga ove izložbe.

U glazbenom dijelu programa otvorenja izložbe nastupile su članice Karlovačkog klavirskog trija, Marijana Pajić, klavir i Vanda Jakšeković, violončelo koje su izvele dvije skladbe: „Apres un reve“ („Poslije sna“), Gabrijela Faurea i „Humoresku“ Rudolfa Matza.

Izložba Aleksandre Gorete izložena je u prostoru Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Bogovićeva 1, i može se pogledati svakim radnim danom od 10 do 17 sati sve do 7. lipnja 2023. godine.