Projekt “Smijeh kao lijek” nadmašio svoja očekivanja

U ponedjeljak, 24. listopada 2022. godine u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održan je Okrugli stol i projekcija filma „Zdravi stilovi života kod starijih osoba“ za sudionike filma, kao završno događanje u projektu „Smijeh kao lijek“ koji je trajao od 26.10.202. do 25.10.2022. godine.

Nositelj projekta „Smijeh kao lijek“ je Binocular teatar s partnerima u projektu Domom za starije osobe Centar i Napretkovim kulturnim centrom. Cijeli projekt u trajanju od dvije godine sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Na Okruglom stolu predstavnici udruga govorili su o ideji projekta i rezultatima koje su postigli svojim djelovanjem kroz 24 mjeseca koliko je trajao projekt. Osnovni cilj projekta bio je jačanje aktivnosti kod osoba starije životne dobi, njihova socijalna uključenosti te jačanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina te povećanje kvalitete života umirovljenika.

Nakon održanog Okruglog stola prikazan je dokumentarni  film  „Zdravi stilovi života kod starijih osoba“ prilikom kojeg je snimljeno 130 razgovora s umirovljenicima različitih interesnih skupina iz čijih je razgovora odabran jedan manji broj, onih najzanimljivijih, iz kojih je napravljen zanimljivi filmski kolaž u trajanju od 75 minuta.

Po završetku projekcije održano je prigodno druženje svih sudionika u realizaciji filma kao i nekih drugih suradnika iz različitih segmenata koje je projekt obuhvatio.