U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvorena izložba djela PULS-a (Posavskog umjetničkog likovnog simpozija)


Sinoć je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu otvorena izložba umjetničkih djela nastalih 2018. i 2019. godine u projektu PULS-a (Posavskog umjetničkog likovnog Simpozija).
Petnaest umjetnika, sudionika Simpozija: Mato Andrić, Anto Kajinić, Josip Mijić, Dalibor Nikolić, Vilim Parić, Ivan Perak, Miroslav Šetka, Marko Šošić, Ana Filipović, Dejan Duraković, Željko Koren, Zvonimir Perak, Ria Trdin, Tomislav Zovko i Marko Živković predstavilo je 47 likovnih radova nastalih u okviru ovog projekta.


Nažalost, spriječni pandemijom koronavirusa, otvorenju izložbe nisu mogli prisustvovati u ime organizatora izložbe Slavica Mijić Lukač i voditelj PULS-a, akademski slikar Anto Kajinić. Prigodni govor profesora Kajinića namijenjen za otvorenje ove izložbe pročitan je u cijelosti.
„Umjetnički projekt Posavski umjetnički likovni simpozij (po početnim slovima riječi-PULS) nastao je u razgovorima voditeljice Otvorene kuće u Garevcu, kraj Modriče u Bosanskoj Posavini, gospođe Slavice Mijić Lukač i Ante Kajinića, akademskoga slikara, tijekom 2017. godine. Otvorena kuća u mjestu Garevac zaklada je Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak, smještena u obnovljenoj staroj školi, donatorskim sredstvima, a u cijelom tom poslu važan prinos je dao i tadašnji predsjednik Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak, prof. dr. sc. Franjo Topić. Zamišljeno je da to bude kuća dijaloga, konstrukcije kulture mira, reda i svakoga prosperiteta, kojih nikada neće biti dostatno u kompozitnoj zemlji Bosni i Hercegovini.
Odlučili smo da taj strpljivi i delikatni posao započnemo likovnom umjetnošću, pa me je gospođa Slavica Mijić Lukač zamolila da preuzmem ulogu umjetničkoga voditelja cijeloga zamišljenoga projekta. Odustali smo odmah od toga da to bude još jedna umjetnička kolonija, na što je i struka i javnost već naviknuta. Zamislili smo da to bude umjetničko događanje dubljih temelja i da ima odlike poučavajućega bilježenja i dokumentiranja, jer smo bili vođeni franjevačkom maksimom: zabilježi pa će i Bog zapamtiti! Stoga smo na već održana dva PULS-a sve dokumentirali, katalogizirali, preveli na engleski, stručno valorizirali. U tom poslu, uz umjetničkoga voditelja, svoj prinos su dali slikar Josip Mijić i djelatnici Napretkovog kulturnoga centra u Zagrebu. Tako je, dakle, nastao Posavski umjetnički likovni simpozij (PULS).
Kako sam se prihvatio posla umjetničkog voditelja ovog Simpozija odlučio sam da na njemu sustavno pratimo konzistentne recentne likovne umjetnike, a ne pomodne i trendovske. Uporište sam odavno našao u tradiciji, korijenima, u medijevalnoj umjetnosti stećaka, tako autentičnoj za zemlju Bosnu i Hercegovinu.
Stećci su bili oblik konzistentne umjetnosti. Kako je zemlja Bosna i Hercegovina kompozitna gotovo po svim značajkama, prirodno mi se iznjedrila zamisao da na predmetnome umjetničkome Simpoziju pratimo segment hrvatske vizualne umjetnosti u zemlji Bosni i Hercegovini, ali i da to proširimo na njezin ukupni korpus. Pri tome sam se rukovodio promišljanjem mjesta započinjanja Simpozija i njezinih aktera, vođen antičkom životnom maksimom da treba pošteno živjeti, da ne treba nikoga i nikada dirati i da svakome, pa i sebi, treba dati ono što mu pripada. U promišljanju potrebe praćenja konzistentne, recentne hrvatske vizualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, odlučio sam da to budu što je moguće mlađi umjetnici. U okviru Simpozija, koji se održava svake godine u srpnju, u trajanju od tjedan dana, jedan dan je posvećen kolokviju sudionika na zadanu temu iz suvremene umjetnosti. Tako je u 2019. godini održan zanimljiv kolokvij na temu „Moć umjetnosti, a u pripremi za 2021. godinu je kolokvij na temu „Tajna umjetnosti“.
Izradili smo logo Simpozija od stiliziranih slova PULS-a, (na plakatu i katalogu), odabrali žutu kao zaštitnu boju Simpozija. Za nas je ta boja bila znak nade i vjere u bolje i bolji svijet, u prvom redu u zemlji Bosni i Hercegovini. Odlučili smo da sva djela nastala na Simpoziju postanu dijelom Fundusa Umjetničke galerije Hrvatskog kulturnog društva Napredak, sa sjedištem u Sarajevu ( koja je u osnivanju), zaključio je Kajinić u svom obraćanju.
U prenesenom obraćanju Kajinić se zahvalio svim umjetnicima; dosadašnjim sudionicima PULS-a koji su na svojevrstan način dali i međunarodni karakter dolazeći iz gradova od Zenice, Mostara, preko Širokog Brijega, Čitluka, pa do Osijeka, Splita i Dubrovnika.
„Duboko uvjeren da činimo dobro djelo ovom izložbom za opće dobro zemlje Bosne i Hercegovine i Bosanske Posavine kao njezinoga opustošenoga dijela, u bremenitom vremenu, oblikom vizualne, umjetničke, duhovne revitalizacije imenovanim PULS-om, želim svima mir i svako dobro, uz nadolazeće blagdane.“. (Kajinić).

Prisutnima se obratio ravnatelj Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović te pri tome rekao kako mu je izložba PULS izuzetno draga, kao i sve ono što Napredak napredno radi, a osobito je istaknuo naklonost ka svemu onome što dolazi iz Bosanske Posavine, tog posebnog i lijepog dijela Bosne i Hercegovine.
Krsmanović je izrazio žaljenje zbog trenutne epidemiološke situacije zbog koje izložba PULS nije mogla biti otvorena i upriličena na način na koji to ona zaslužuje i bez ograničenja broja svih onih koji su htjeli prisustvovati njenom otvorenju.

Predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča u svom obraćanju između ostalog je rekao kako je izložba PULS nastala u Bosanskoj Posavini u sklopu Posavskog umjetničkog likovnog simpozija koji se već treću godinu zaredom održava u Napretkovoj Otvorenoj kući. Izložba ujedno predstavlja i dio onoga što će se moći vidjeti u okviru Napretkovih božićnih dana koje će kao središnju manifestaciju obilježiti tradicionalni Napretkov svečani božićni koncert koji će se održati u Narodnom kazalištu u Sarajevu.
Predsjednik Čiča je izrazio zahvalnost Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, njenom ravnatelju Straji Krsmanoviću na gostoprimstvu i izuzetnoj suradnji, te svima onima, a posebno umjetnicima, koji su sudjelovali u nastajanju izložbe kao i onima koji su svojim prisustvom otvorenju izložbe u ovim teškim uvjetima dali svoj doprinos ovom događanju.

Prisutne je pozdravio i počasni predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić koji je dao značajan doprinos u razvijanju projekta Otvorena kuća. Ovom prigodom profesor Topić je izrazio zahvalnost svima koji su došli na otvorenje izložbe PULS-a čija su djela nastala u Garevcu, ali i žaljenje što istoj nisu smjeli prisustvovati svi oni koji su željeli doći. Istaknuo je da je ovo jedna od značajnijih izložbi između više od 850 izložbi koje je Napredak priredio od obnove 1990. godine.
Profesor Topić je pustio da ponosna umjetnost govori sama za sebe, te je izložbu službeno proglasio otvorenom.
Otvorenje izložbe moderirala je Napretkova tajnica Ivana Lukić.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak poziva sve zainteresirane da posjete ovu izložbu tijekom radnog vremena Galerije (pon-čet od 10:00 do 14:00 sati, pet-sub od 10:00 do 20:00 sati), a koja će biti dostupna od 3. do 17. prosinca 2020. godine.